Lajtha György

 

 

Információs társadalom Magyarországon

 

Politika és stratégiai tervezés? Az ezredvégi Magyarországon ritkán lehet e két fogalmat valamivel kapcsolatban együtt használni.

Az összefoglaló cím két olyan tanulmányt takar, melyet a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készített egy több mint húsz főből álló szakértői gárda.

Az informatika hazai helyzetét és jövőképét elemző első tanulmány szükségszerűnek nevezi az információs társadalommal kapcsolatos cselekvési stratégiák kidolgozását. Részletesen szól az info-kommunikációs piac telítettségéről, az oktatás átalakuló szerepéről, a szükségszerű infrastrukturális fejlesztésekről is.

Az információs társadalomban a távközlés, a számítástechnika, s az elektronikus média konvergenciája megy végbe. Ezt kell olyan struktúrába (értékláncba) rendezni, mely már alkalmas az életminőséget is javító tartalomszolgáltatás keretévé válni.

A második tanulmány az informatika szerepét vizsgálja a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javításában. Vázolja a vállalati szervezetek átalakításának trendjeit, majd azokat a területeket elemzi, ahol az informatika már jelentős szerepet játszik, vagy fog játszani (telekereskedelem, egészségügy, lakossági informatika…)

E két tanulmány Magyarország információs társadalommal kapcsolatos stratégiájának fontos állomása, ezért feltétlenül figyelmükbe ajánlom.

 

Így visszatérhetsz az első osztott ablakhoz

Így jutsz el a teljes szöveghez